webxp.searchbutton

קוד אדסנס

webxp.blog

DnnForge - NewsArticles

סופרים פחמימות במועדון ה-100... יצרנו עבורכם סמל גרפי פשוט שמראה את מספר מנות הפחמימה בכל מוצר ומוצר במועדון ה-100
רוני גורדון / 12 יולי 2015

הכל התחיל בפניות צרכנים ואפילו דיאטניות, שהפצירו בנו להוסיף "ספירת פחמימות" לכל המוצרים באתר, למן היום הראשון (כמעט) שבו השקנו את מועדון ה-100 קלוריות באריזה.


הפור נפל
כאשר השתתפנו לפני חודשיים בסדנת ספירת פחמימות, שהעבירו הדיאטניות הקליניות לימור מאור ואירה שולמן, משהבנו את 'החיים הבלתי נסבלים של הסוכרתיים', שנדרשים למדידות וחישובי פחמימות תמידיים, או, לחליפין, לאימוץ תפריטים קשיחים, בלוחות זמנים קבועים...

שולה ויטקו, מרצה אורחת בסדנה, ומרכזת תחום הסוכרת בבית החולים סורוקה, הסבירה שדרוש לא מעט רצון, סבלנות, ניסיון, תירגול והדרכה, רישום ובקרה עצמית כדי להצליח במשימה. ושמחלת הסוכרת ממש 'לא עושה הנחות': גם לאלו שהקריאה והכתיבה קשים להם, גם לאלו שמתקשים בחישובים מסובכים, גם לאלו שפיתחו הרגלים אחרים, וגם לאלה שכבר איבדו את הביטחון העצמי לגבי המסוגלות שלהם לשלוט ברמת הסוכר...

למה סוכרתיים צריכים לספור פחמימות?

  • הפחמימות חיוניות בתפריט בריא. גם אצל חולי סוכרת שנזקקים לטיפול תרופתי כדי לאזן את רמות הסוכר בדם.
  • הפחמימות הן אב המזון העיקרי שמשפיע על רמת הסוכר בדם.
  • ספירת הפחמימות משפרת את איכות החיים – היא מאפשרת גמישות מסויימת.

איך סופרים פחמימות?

  • נעזרים באנשי מקצוע לבניית תפריט בריא ומאוזן! לא מחליטים לבד!
  • בוחרים שיטת ספירה – 'פשוטה' או 'מתקדמת'.
    • בשיטה הפשוטה קובעים תבנית קבועה של פחמימות בכל ארוחה ונעזרים בקבוצות תחליף. השיטה מאפשרת גמישות חלקית: בתוכן, אך לא בזמנים.
    • בשיטה המתקדמת סופרים את כמות הפחמימות בארוחה ומתאימים את רמת האינסולין. השיטה מדוייקת יותר ומאפשרת גמישות בזמנים ובכמות הפחמימות, אך דורשת יותר תשומת לב ושליטה בחישובים.
  • מחשבים את מה שאוכלים בפועל, ולא את הפחמימות ל-100 גרם, או ל-'מנה מומלצת' על האריזה.
  • אפשר לספור במנות ואפשר בגרמים.
    • ספירה בגרמים מדוייקת יותר - מתאימה במיוחד לחולי סוכרת מסוג 1, שבה כל גרם פחמימות משפיע, ולמי שחזק במספרים...
    • ספירה במנות נוחה יותר - לא רק לאלו שמתקשים בחישובים, אלא גם לאלו שאין להם זמן או סבלנות לחישובים תמידיים.

איך מחשבים מנות פחמימה?

'בגדול' מנת פחמימה מקבילה ל-15 גרם פחמימות, אלא שאנחנו לא אוכלים את המזון בכפולות של 15 גרם פחמימות וצריך לעגל את המספרים... מצ"ב טבלה שמסבירה את חישוב מספר מנות הפחמימה שהטמענו בקטלוג המוצרים של מועדון ה-100:


האם החישוב הזה מתאים לכולם?

  • לא. החישוב מתאים לסוכרתיים רבים, אך לא לכולם ויש להתייעץ באנשי מקצוע!
  • השיטה שהוטמעה באתר מועדון ה-100 מתאימה לסוכרתיים שסופרים פחמימות בלבד!
    כ-90% מן הפחמימות הופכות לגלוקוז בתוך שעה עד שעתיים לאחר שנאכלו.
  • חלק קטן יותר מן הסוכרתיים צריכים לספור גם חלבונים: 50% מן החלבונים מתפרקים לגלוקוז, אך זה קורה הרבה יותר לאט – אחרי כארבע שעות. ההחלטה אם להכניס חלבונים לחישוב מנות הפחמימה היא מאוד אינדיבידואלית. בד"כ לא סופרים בהתחלה כדי להימנע מהיפוגליקמיה (ירידה מסוכנת ברמת הסוכר בגוף). במידה ורמות הסוכר נשארות גבוהות, סופרים גם חלבונים, אך בכפולות של 30 גרם למנה במקום 15 גרם בפחמימות. בדרך כלל, אם כבר סופרים חלבונים, זה כשאוכלים חלבונים לבד, או אצל סוכרתיים שלא אוכלים פחמימות.
  • יש שטוענים שצריך לספור גם שומנים: יחד עם זאת, רק כ-10% מן השומנים הופכים לגלוקוז, כך שהרוב המכריע של הסוכרתיים לא צריך לספור שומנים.
  • ויש עוד ניואנסים מקצועיים שמחייבים ייעוץ וליווי של אנשי מקצוע...

אז איך הסימון במועדון ה-100 יכול לסייע לסופרי הפחמימות?

  • נוחות: כל המוצרים במועדון ה-100, למעט ירקות טריים, ארוזים באריזות אישיות (או ביחידות של 100 קלוריות, כמו במקרה של לחמניות) ולכן המידע מתייחס ליחידת צריכה ואין צורך לשקול או למדוד **.
  • * כאשר מדובר בירקות טריים, מדובר באריזת 100 קלוריות משפחתית, או כזו שנצרכת במספר ארוחות. ולכן, אם אוכלים קצת, לא סופרים, אך אם הרבה (חצי חבילה או יותר), כן סופרים.
  • * * כאשר מדובר בלחמניות, או פיתות, לא כל היצרנים מדייקים במשקל כפי שמוצהר על האריזה ולכן מומלץ לשקול.
  • חיסכון בזמן: הסמל הגרפי בולט וכל מה שנדרש הוא מבט חטוף. לא חייבים לבדוק את המידע בטבלה התזונתית ו/או להשתמש בטבלאות המרה, אלא אם כן סופרים בגרמים.

  •  פשטות: השימוש ביחידות תחליף הופך לפשוט ביותר - אפשר לתחלף, לדוגמא, מוצרים שמכילים מנה אחת של פחמימות במוצרים אחרים שמכילים גם הם מנה אחת.


ומה עם הבריאות?
והאם מוצרים שבהם מספר מנות הפחמימה נמוך עדיפים מבחינה תזונתית על אלו שמספר מנות הפחמימה שלהם גבוה יותר? והאם ניתן לתחלף כל מוצר בכל מוצר בתנאי שספירת הפחמימות שלהם זהה?

נקדים ונאמר שהמוצרים במועדון ה-100 מדורגים בדירוג בריאותי לפי ההמלצות של ה- Institute Of Medicine בארה"ב –

  • לב מלא – ציון 'מצויין'.
  • 2/3 לב מלא – ציון 'טוב מאוד'.
  • 1/3 לב מלא – ציון 'טוב'.
  • לב ריק – לא מספיק בריא.

הנה דוגמא מקטגוריית מוצרי החלב, שהיא גם תשובה לשאלות למעלה -

וכמו שאתם רואים, בתשובה לשאלה הראשונה, אין שום קשר בין מספר מנות הפחמימה לבין בריאות המוצרים -

  • כך, למשל, גם המילקי, גם הלבן בטעם תות, גם היוגורט ביו בתוספת פירות, וגם היוגורט ביו הטבעי 1.5% שומן מכילים מנה אחת של פחמימות, אך ציון בריאותי שונה לכל אחד מהם, שנובע מכמויות השומן הרווי והסוכר במוצרים.
  • וכך, לדוגמא, יוגורט ביו טבעי 1.5% שומן בריא יותר מיוגורט ביו טבעי 3% שומן ומקוטג' 5%, למרות שמספר מנות הפחמימה שלו גבוה יותר.

ובתשובה לשאלה השנייה, כאשר בוחרים במנות תחליף בתפריט, מומלץ לתחלף מוצרים בתוך אותה קטגוריה, ולבחור במוצרים הבריאים יותר.

וזה מביא אותנו לשורה התחתונה ולהמלצות –

  • חשוב לאזן את רמת הסוכר בגוף, אך לא להימנע מפחמימות. גם אצל חולי סוכרת, התפריט צריך לכלול בין 40% ל-60% פחמימות.
  • מומלץ לבחור מוצרים בריאים, כמו: דגים, מוצרים מדגנים מלאים, יוגורטים עם אחוזי שומן וסוכר נמוכים ועוד.
  • מותר גם להתענג – לבחור פה ושם במוצר פחות בריא ואפילו לא בריא, ואפילו לשלבו כפריט קבוע בתפריט, אך בתנאי שהתפריט הכולל הוא בריא ומאוזן בסך הכל.
  • והכי חשוב – יש להיעזר באנשי מקצוע, כי תזונה נכונה היא מפתח לבריאות ואריכות ימים, וסוכרת מאוזנת היא מפתח להימנע מסיבוכים...

וגם קרדיט ותודה - בכתיבת המאמר נעזרנו, בין היתר, בסיכומים מתוך ההרצאה של הדיאטניות הקליניות: לימור מאור, אירה שולמן ושולה ויטקו מן הכנס לתזונה מונעת שהתקיים במאי 2015, כמו גם במדריך "ספירת פחמימות. חופש בדרך לאיזון הסוכרת", שמיועד למטפלים בחולי סוכרת, שנכתב ע"י לימור מאור, אירה שולמן ורות משה.

בהצלחה ולבריאות!

webxp.UserStatus

webxp.rightMenuUp